A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

185 років від дня народження Марка Твена

Дата: 03.12.2020 12:39
Кількість переглядів: 170

                      

185 років від дня народження Марка Твена

30 листопада виповнюється 185 років від дня народження Марка Твена, американського письменника, гумориста, сатирика, журналіста, громадського діяча. «Вся сучасна американська література вийшла з однієї книжки Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна»  Ернест Гемінгвей

Марк Твен народився в США (штат Міссурі) 30 листопада 1835 року. Коли хлопчикові було 12 років, його батько помер, тому сім'я жила у злиднях. Будучи ще зовсім дитиною, Марк пішов працювати у друкарню. В цей же час він почав писати вірші.

У 18 років він вирішив тимчасово присвятити себе подорожам, самоосвіті, вивченням кращих літературних творів усіх часів.

Одного разу Марк був прийнятий лоцманом на судно, яке плавало по Міссісіпі. Це була його заповітна мрія, але радість тривала недовго, оскільки розпочалася громадянська війна і юнак був направлений на службу в загін конфедератів. Однак після розпаду загону Марк Твен дезертирував.

У 1861 році Твен разом зі своїм братом поїхав на Далекий Захід, щоб працювати на рудниках. Він не знайшов там великого багатства, але зате виявив власні здібності до письменництва. Там же він придумав свій псевдонім, під яким сьогодні знаємо письменника і ми. «Mark TWAIN» дослівно означає «достатній рівень води для судна».

Письменник черпав свої сюжети з життя, і це дуже притягувало читачів. До цих пір залишаються улюбленими для мільйонів дітей та дорослих «Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Принц та жебрак» та інші твори автора.

Успіх прийшов до нього після виходу книги «Простаки за кордоном», в основі якої – дорожні нотатки, написані Твеном-кореспондентом «Alta California» и «New-York Tribune». Подорожуючи Європою, майбутній письменник відвідав Одесу, Ялту і Севастополь. В «Одеському віснику» від 24 серпня 1867 року було надруковано «Адрес» американських туристів, написаний Твеном.

У 1876 році побачила світ книга, яка назавжди внесла ім’я Марка Твена в історію світової літератури. Це були знамениті «Пригоди Тома Соєра». Твен писав: «…більшість пригод, описаних у цій книзі, відбувалося насправді: дві-три сталися зі мною, решта – з моїми товаришами»  

Oкрім літератури, Марк Твен захоплювався наукою. Він товаришував з Ніколою Теслою і часто відвідував його лабораторію.

Він казав: «Я прийшов у світ з кометою Галлея у 1835 році. Наступного року вона прийде знову, і я хочу піти з нею. Якщо цього не трапиться, це буде найбільше розчарування в моєму житті. Ми прийшли разом, ми повинні разом піти».

20 квітня 1910 року комета Галлея повернулась, і вже наступного дня Марк Твен помер. Його поховали на кладовищі Вудлон в Ельмірі (штат Нью-Йорк), а на могилі встановили пам’ятник заввишки в два сажні як данину знаменитому псевдоніму.

Але, мабуть, найкращій пам’ятник письменнику – це його книги, які залишаються з нами назавжди.

Помер Марк Твен 21 квітня 1910 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора