A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

З Масляною!

Дата: 20.02.2023 20:49
Кількість переглядів: 51

Масляну святкували,

Люту зиму проводжали.

Були танці, були співи

Та й млинці усім на диво.

Ой, яке ж то гарне свято –

Вас дозвольте привітати!

Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, коли древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни й весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на  небесне світило – млинець.

Сьогодні, звичайно, це свято Масляної набуло дещо іншого змісту, проте не стало менш цікавим, веселим і улюбленим для українців.

20.02.2023 року відбувся феєричний захід «Масляну гуляємо, весну зустрічаємо», організатором якого стали ліцеїсти 5 класу разом з класним керівником Заплішною Т. М.

П’ятикласники відтворили цікаві українські традиції цього свята. Дійство видалося колоритним та різнобарвним. Дітки декламували вірші, співали пісні, веснянки, заклики. Школярі дізналися про походження, звичаї та традиції свята. І ще стали учасниками розваг та конкурсів, адже  яскраві емоції, піднесення і грайливий настрій залишаться в пам’яті надовго й допоможуть пришвидшити прихід весни.

А найцікавішим і «найсмачнішим» моментом було частування млинцями: вихованці ліцею заздалегідь принесли різноманітні, смачненькі млинці, які приготували власноруч або з рідними та пригощали ними одне одного, педагогів.

Проведення таких національних заходів викликає  бажання відроджувати й оберігати народні звичаї та традиції, наслідувати кращі моральні зразки українського народу, які дають підставу для формування національної свідомості учнів. Тож, українські звичаї варто шанувати й передавати наступним поколінням.

Вітаємо всіх зі святом приходу весни! Побільше вам величезних, рум'яних жаром млинців. Нехай зима забере з собою всі негаразди, а весна принесе тільки миру та перемоги в країну! З Масляною!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора