A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

21 лютого — Міжнародний День рідної мови

Дата: 21.02.2022 19:06
Кількість переглядів: 68

 

21 лютого широкомасштабно відзначається свято — Міжнародний День рідної мови. У цій статті ми розповімо вам історію його виникнення та традиції святкування..

Історія свята
17 листопада 1999 року Генеральна конференція ЮНЕСКО прийняла постанову про визнання 21 лютого Міжнародним днем ??рідної мови. Найперші святкування відбулися 2000 року. А в 2002 році Генеральна Асамблея ООН підтримала ініціативу про проголошення свята у своїй резолюції № Α/RES/56/262. Вона закликала країни-члени ООН сприяти збереженню, захисту та поширення мов народів світу.

Дата свята відноситься до трагедії, що сталася в Бангладеші 21 лютого 1952 року. Там у ході сутичок з пакистанською поліцією було  розстріляно учасників акції, виступаючих за визнання державною мовою бенгальську.

Традиції свята
Цього дня проводяться освітні конференції, лекції, семінари, проходять акції та заходи із захисту державної мови. У головному офісі ЮНЕСКО в Парижі та його філіях організовуються презентації та виставки, які присвячені мовам, проводяться святкові шоу та концерти. В освітніх установах проходять тематичні заняття, проводяться різноманітні конкурси та флешмоби серед знавців рідної мови. У засобах масової інформації друкуються статті про діючі мови та мови, що зникають.

Вітаємо вас  із Міжнародним днем рідної мови. Любіть та цінуйте свою мову, як невід'ємну частину культури, спілкуйтеся з рідними та близькими, дивіться на світ добрими очима, про кожний свій день розповідайте з позитивом, у яскравих фарбах, у гарних інтонаціях! І нехай наша рідна мова завжди допомагає нам усім йти прямо до мети!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора