A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

22 жовтня Всесвітній день людей з вадами мовлення

Дата: 21.10.2022 17:48
Кількість переглядів: 29

22 жовтня кожного року, починаючи з 1998-го, планета відзначає Всесвітній день людей з вадами мовлення. Від проблем з мовленням можуть страждати і діти, й дорослі люди. Перші — через особливості розвитку щойно сформованого мовного апарату. Другі — після отриманих фізичних чи психологічних травм. Людині, обмеженій у можливості усно виражати свої думки, важко дається комунікація з оточуючими. Існує багато розладів мовлення, але одним з найпомітніших та найтяжчих вважається заїкання або логоневроз — порушення плавності, ритму та організації мовлення. За різними даними, від заїкання в світі страждає від 1 до 5% населення. 

Українські традиції у Всесвітній день людей з вадами мовлення не відрізняються від загальносвітових.

Зазвичай у цей день з метою кращої поінформованості суспільства про проблеми людей з мовними порушеннями проводяться семінари, зустрічі, конференції та інші соціальні заходи. Також ця тема висвітлюється в засобах масової інформації та в соціальних мережах.

Якщо серед наших друзів або знайомих є люди з порушеннями мовлення — це чудова нагода, щоб подарувати їм свою увагу та підтримку, адже вони часто є об’єктом образ та насмішок.Особливо це явище поширене серед дітей, тож треба пояснити їм, що люди з вадами мовлення нічим не відрізняються від інших — ні інтелектом, ні емоціями.

Для кращого сприйняття інформації варто разом з дітьми подивитися фільм «Король говорить» або короткометражку «Заїка» («Stutterer»), яка отримала Оскар у 2016 році.

А якщо ми самі чи наші близькі стикнулися особисто з цією проблемою, треба обов’язково звертатися за допомогою до спеціалістів, адже у більшості випадків такі порушення можна виправити.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

В цей день люди з вадами мовлення можуть відчути себе не одинокими в боротьбі зі своїм захворюванням, а частиною великої спільноти. Це не дає їм впадати у відчай та посилює бажання спілкуватися.Поінформованість в ефективності сучасних методах лікування сприяє тому, щоб якомога більше таких людей вчасно зверталися за професійною допомогою та повертали собі радість говорити вільно і красиво.

Також Всесвітній день людей з вадами мовлення дає можливість спеціалістам, що займаються лікуванням пацієнтів та дослідженнями в цій області, отримати більше сучасної інформації з усього світу, дізнатися про нові відкриття, наприклад, на онлайн-конференціях чи семінарах, поділитися з колегами досвідом та проблемами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора