A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

Всесвітній день моркви !

Дата: 04.04.2023 15:03
Кількість переглядів: 25

4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітнім днем моркви. Випити морквяного соку, скуштувати морквяний пиріг чи просто похрумтіти соковитий коренеплід – в цей день можна робити будь-які морквяні страви, адже цей овоч не тільки надзвичайно смачний, він є джерелом великої кількості вітамінів та мікроелементів.

Якщо ви ще не чули про Всесвітній день моркви, то це зовсім не дивно, адже свято відносно нове і було запроваджене в 2003 році. В цей день у великих містах світу кав’ярні додають до свого меню свіжі морквяні фреші, пюре, салати, пироги тощо. Ми настільки звикли, що морква у тій чи іншій кількості зустрічається у багатьох наших стравах, що нам навіть важко собі уявити, як люди готували страви без неї.

До речі, а ви знали, що морква не завжди була такою помаранчевою? Родом із Середньої Азії, вона спочатку була пурпуровою зовні та жовтою всередині. Її почали культивувати в 7 столітті, і протягом 1000 років вона зустрічалася в широкому спектрі кольорів - червоного, білого, чорного, жовтого, і навіть фіолетового, але тільки не помаранчевого кольору. На сьогоднішній день це один з найсолодших овочів на Землі (солодше тільки буряк). Крім того, морква - абсолютний чемпіон серед овочів за вмістом вітаміну А. 100 г моркви забезпечить вам 104% рекомендованої добової дози цього вітаміну! В ній також чимало кальцію: в 9 середніх плодах його міститься стільки ж, скільки в склянці молока, що робить моркву незамінним інгрідієнтом у веганських рецептах.

У нашому ліцеї педагог організатор Заплішна Т.М. провела свято «День моркви».

Метою заходу є популяризувати чудовий коренеплід та підкреслити його корисні властивості. Гостями морквяного свята стали учні першого та другого класів. Мультфільм «День народження морквини» допоміг налаштуватись та подарував радісні емоції. Діти презентували цікаві малюнки на морквяну тематику, розповідали гарні віршики, загадували загадки та були учасниками цікавих сценок. У процесі заходу всі переглянули відео казку «Як зайчик моркву шукав». Сподобалась дітям історія про хлопчика, який вирощував моркву.

Всесвітній день моркви, який відзначається щорічно 4 квітня, - чудовий привід дізнатися що-небудь нове про цей чудовий коренеплід. Але все ж таки найкращий спосіб відсвяткувати цей день - задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон. Море користі, та й смачних рецептів з морквою теж. Бажаємо вам смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора