A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Дата: 02.04.2024 11:01
Кількість переглядів: 10

Щороку, 2 квітня — в день, коли народився казкар Ганс Християн Андерсен, увесь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Чи не в кожного з нас, на домашній полиці улюблених книжок, знайдеться бешкетна історія про дивачку Пеппі чи тендітна книжечка про Дюймовочку, життєствердна Поліанна чи відважний Пітер Пен, дивакуватий Чарлі, який пахне шоколадом, або ж Аліса, яка стрімголов мчить за білим кроликом. Ці книжки стають нашими першими друзями й залишаються в серці теплими спогадами дитинства; безпечним шелтером, що оберігає навіть у найскладніший час, і першим вчителем, який вчить будувати місточки у світ фантазії; підтримкою і вірою у те, що добро і світло завжди перемагають темряву. Ділимось із вами добіркою дитячих книжок, які займають головне місце не лише на книжковій полиці, а й в серцях багатьох поколінь дітей.

 День дитячої книжки: історії на яких ростуть покоління

 


Головна героїня історії — маленька дівчинка Софі, що живе в притулку. Однієї ночі вона ніяк не могла заснути й визирнула у вікно, в якому побачила гігантського чоловіка з трубою та валізою в руках. Велетень забирає з собою Софі, аби та нікому не розповіла, що вона побачила тієї ночі й разом вони опиняються у вирії смішних, зворушливих, а часом і моторошних пригод…


     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осиротілу 11-річну Полліанну забирає до себе тітка Поллі. Позбавлена розуміння і любові, вона приймає дівчинку в свій дім лише через відчуття обов'язку. Натомість Полліанна підкорює всіх своєю пристрастю до життя, оптимізмом, життєрадісністю... і грою, яку вона практикує і навчає всіх навколо себе. Гра, в якій ніхто не програє, а всі лише виграють.

Сонячна вдача дівчинки незабаром починає заражати похмуре містечко, перетворюючи його на все більш приємне місце для життя. Однак трапляється трагедія і Полліанна стикається з ситуацією, в якій не може бути щасливою. Мешканці міста покликані об'єднатися, щоб допомогти дівчинці відновити позитивний погляд на життя.

 

Одна з найвидатніших фантастичних казок усіх часів розповідає про пустотливого Пітера Пена, який, не бажаючи дорослішати, живе в чарівному світі Небувалії з піратами, феями та русалками. Із допомогою загублених хлопчиків і дітей Дарлінгів, Пітер відважно бореться зі злим капітаном Крюком і його піратською командою в нескінченній гонитві навколо чарівного острова.

Віршований переспів казки, який був створений для наймолодших читачів і читачок. Щедро ілюстроване видання неодмінно захопить увагу малечі, а історія про незвичайного хлопчика та його друзів навчить бути собою, цінувати дружбу і батьків.

 

Не одне покоління українців виросло на пригодах двох звичайних хлопчаків: Яви Реня та Павлуша Завгороднього. Разом їх об’єднує одне бажання: вони бодай що хочуть зробити так, аби про їхні «подвиги» знав увесь світ! Аби втілити цю мрію в реальність, вони намагатимуться стати тореадорами, зловити іноземних шпигунів і навіть спробують знятися в кіно! Та за кумедними пригодами цих двох шибайголів ховається щось значно більше: щемка історія про дружбу, дорослішання, любов та самопожертву…

 

Культова історія про хлопчика-чарівника, яка облетіла весь світ, у неймовірному українському перекладі, який вважається одним із найкращих у світі.

Книжки про пригоди Гаррі Поттера та його вірних друзів, які, навчаючись у величній школі магії Гоґвортс, раз у раз потрапляють в самий епіцентр загадкових подій, за якими стоїть велике зло. І кожен новий навчальний рік перед героями постають нові випробування та небезпеки. Історія про боротьбу світла й темряви, дружбу й кохання, а також звичайні шкільні будні в зовсім незвичайній школі.

 

Класика світової дитячої літератури, яка вже не одне століття дарує дітям казку: «Кресало» та «Стійкий олов’яний солдатик» з неймовірними ілюстраціями.

Ганс Крістіан Андерсен, всесвітньо відомий данський казкар, перенесе вас у світи, де добро бореться зі злом, де живуть прекрасні принцеси та злі відьми, де герої дивляться в очі своїм страхам та потрапляють в незабутні пригоди, але де завжди панує любов, дружба та магія…

 

Улюблена історія про веселу дівчинку в різнокольорових панчохах та її кумедні витівки.

Звичайне життя Аніки й Томмі перестає бути нудним і тихим, коли їхньою новою сусідкою стає Пеппі Довгапанчоха. Дівчинка обдарована надлюдською силою та незліченними дивацтвами, як-от ручною мавпочкою паном Нільссоном, надлюдською силою та загадковим батьком-капітаном корабля. Діти захоплюються нею і насолоджуються її товариством. Обмежені знання Пеппі, яка все життя провела в морі, про звичайні правила ввічливості та середньостатистичну дитячу поведінку додають гумору цій історії. Чи то Пеппі миє підлогу, чи  займається арифметикою або влаштовує розваги на вишуканому чаюванні — все неминуче призведе до чергової пригоди

 

Пілот зазнає аварії в пустелі Сахара і зустрічає дивного хлопчика, який називає себе Маленьким Принцом. Маленький принц прилетів сюди зі свого дому на самотньому, далекому астероїді з однією-єдиною трояндою. Подальша історія — це прекрасна оповідь про людську природу і справжні цінності у житті.

Шедевр французької літератури — одна з найбільш продаваних і перекладених книг усіх часів, яку обожнюють і діти, і дорослі.

 

Одного чудового дня шоколадна фабрика Вонки робить оголошення: той, хто знайде п'ять золотих квитків у шоколадних батончиках, отримає запас солодощів, якого вистачить на все життя, і зможе побувати всередині фабрики, яка давно закрита для всіх людей.

Чарлі Бакету пощастило знайти квиток і, разом з чотирма іншими дітьми, хлопчик вирушає на екскурсію, яка змінить його життя назавжди. Шоколадна річка, хитрі білки і таємничі умпа-лумпи — які ще дивовижі приховує найдивніше і найпрекрасніше місце, яке Чарлі коли-небудь бачив?

 

Всесвітньо відома серія про дідуся Петсона та його друга — малого балакучого кота Фіндуса. Відтоді, як кіт поселився в Петсона, життя старого вже не здається йому таким нудним і самотнім. Ще б пак, адже малий кіт не звик сидіти на одному місці, склавши лапки. Це добрі й кумедні збірки з історіями дідуся й кота, насичені яскравими ілюстраціями, що чудово доповнюють історію.

 

Чарівна історія про 14-річного хлопчика Нільса, якого гном перетворив на крихітну істоту, здатну розуміти мову птахів і тварин.

Блискуче переплітаючи факти і вигадку в захопливу і красиву казку, історія розповідає про пригоди Нільса, який подорожує по всій Швеції, тримаючись за спину гусака. Він знайомиться зі шведськими ландшафтами, тваринами та природою. Водночас Нільс переживає внутрішню подорож. Він не завжди був таким добрим, насправді часто був лінивим і буркотливим. Коли Нільс нарешті повертається додому, стає зрозуміло як ця пригода змінила хлопчика.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора