A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

70 - річчя утворення Черкаської області

Дата: 29.12.2023 10:46
Кількість переглядів: 26

Черкаська область

“Серце” нашої молодої держави – її столиця, древній і вічно юний Київ. А “душею” України цілком справедливо можна вважати Черкащину. Адже саме тут формувався звитяжний козацький дух нашого народу, тут розташована й гетьманська столиця – Чигирин.

Черкащина дала світу визначних людей – першого гетьмана України Богдана Хмельницького, героїв Визвольної війни Петра Дорошенка та Івана Виговського, гайдамацьких ватажків Залізняка і Гонту, генія нашого краю і всієї України Тараса Шевченка – пророка нації, без котрого нам не усвідомити свого призначення на землі.

Вітер гойдає золотаву колосисту ниву, зеленіють байраки, замріялися гаї та діброви, котить хвилі повноводий Дніпро. Ніби вартовий, стоїть лелека на даху, торкає потаємні струни в серці ніжна дівоча пісня… Все це наша рідна Черкащина.

Майже півторамільйонна Черкаська область розташована в центрі України і по праву може слугувати її візитною карткою, тому що уособлює в собі щось від кожного регіону нашої держави. Навіть назва області пов'язана з історією всього українського народу – адже були часи, коли українців називали черкасами.

Черкаська область створена 7 січня 1954 року і є однією з наймолодших серед областей України. Розташована в центрі України, з територією 20,9 тис. кв. м., що складає 3,5% загальної території України. Межує з областями: Київською – з північного заходу, Вінницькою – на заході, Полтавською – на сході та Кіровоградською – на півдні.

За адміністративно-територіальним поділом область складається з 20 районів, 6 міст обласного і 10 – районного підпорядкування, 15 селищ міського типу та 826 сільських населених пунктів. Обласний центр – місто Черкаси.

Черкаська область має славне минуле, багата на унікальні пам'ятки історії та культури. На території області відкрито понад 100 поселень трипільської культури, близько сотні городищ, поселень і курганних могильників скіфських часів. Територія Черкащини входила до складу земель, де на початку нашої ери сформувалося ядро ранніх східнослов'янських земель, а в часи існування Київської Русі була південною частиною Київського князівства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора