A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

Найпопулярніша гра у світі на уроках фізичного виховання. Модуль "Футбол"

Дата: 05.05.2020 12:34
Кількість переглядів: 460

  Серед багаточисленних видів спорту, які культивуються у системі фізичного виховання України, футбол займає одне з провідних місць. Важко назвати інший вид спорту, який міг би змагатися з ним у популярності.

  Доступність цієї гри, простота інвентаря й обладнання, величезна емоційність ігрових ситуацій, необхідність проявлення волі і мужності при подоланні дій суперників роблять футбол як вид спорту цінним засобом фізичного виховання. Футбол дозволяє без великих матеріальних затрат досягти високого ступеня фізичної підготовленості та розвивати швидкість, силу, витривалість, спритність і багато інших рухових якостей, виховувати сміливість, дисциплінованість.

  Розрізняють такі різновидності футболу: великий, міні-футбол, фут зал, пляжний футбол.

  Футбол – командна спортивна гра, в якій беруть участь дві команди по одинадцять гравців у кожній. Від англ.. football, «нога-м’яч», інші назви: сокер, копаний м’яч. Метою гри є забити якомога більше голів; тобто, завести м’яч у ворота супротивника якомога більше разів. Головною особливістю футболу є те, що гравці (за винятком воротарів) не можуть у межах ігрового поля торкатися м’яча руками.

Змагання з футболу

  Існують такі системи розіграшу: кубок (гра команд на виліт), чемпіонат ( гра команд по колу) та змішана система (спочатку по колу, потім на виліт).

 

  Турніри з футболу:

  • Чемпіонат світу з футболу (1 раз на 4 роки);
  •  Чемпіонати континентів (наприклад, Чемпіонат Європи, або КОПА Америки);
  •  Кубки та Чемпіонати країн (наприклад, України, Бразилії та ін.);
  •  різноманітні турніри на призи відомих футболістів, тренерів, міст.

  Гра у футбол ведеться такими засобами: переміщеннями, ударами по м’ячу ногами, головою, прийманням (зупиненням), введенням, відбиранням, вкиданням м’яча, фінтами, тобто обманними рухами. Техніка гри воротаря, крім того, включає в себе ловіння, відбивання і кидки м’яча руками.

  Удари по м’ячу ногою і головою

   Удари по м’ячу ногою: удари по м’ячу підйомом, удар середньою частиною підйому, удар зовнішньою частиною підйому, удар внутрішньою частиною підйому, удар внутрішньою частиною ступні, удар носком, удар п’яткою.

   Удари по м’ячу головою: удар серединою лоба, удар боковою частиною лоба.

  Зупинки м’яча

   Зупинка ногою: зупинка внутрішньою частиною ступні,зупинка підошвою, зупинка підйомом, зупинка стегном.

   Зупинка м’яча грудьми: зупинка м’яча з переведенням.

  Ведення м’яча: обманні рухи, або фінти, відбирання м’яча.

  Основні технічні прийоми воротаря: ловіння м’яча, відбивання м’яча кулаком або переведення над жердиною воріт, кидки.

Основні правила гри

  Уперше правила введені 7 грудня 1863 року Англійською футбольною асоціацією. Базувались на придуманих у Кембриджському університеті положеннях гри.

   Грають на футбольному полі завдовжки 90—120 метрів і завширшки 45—90 метрів. На двох протилежних кінцях стоять ворота (завширшки 7,32 м і заввишки 2,44 м), куди потрібно завести м'яча.

  М'яч, обвід якого повинен бути 68-71 см, а маса — від 396 до 453 грамів. Кількість запасних гравців визначається регламентом змагання і знаходиться у межах від 3 до 7.

   Рішення судді є остаточними і під час гри не переглядаються. Він сам може змінити рішення, якщо ще не відновив гру.

  Для подачі скарг на дії суддів існує регламент змагання і спеціальні комітети, що розглядають дані питання.

  Футбольний матч складається з двох рівних таймів по 45 хвилин із 15-хвилинною перервою між ними. Після перерви команди міняються воротами.

  За домовленістю тривалість тайму може бути змінена. Проте домовленостей потрібно досягти до початку матчу, і вони не повинні суперечити правилам змагання.    Перерва між таймами не перевищує 15 хвилин й указується у регламенті змагань.  Регламент змагань може потребувати додаткового часу для вирішення нічиїх.

  За 9 футбольними правилами, м'яч вважається таким, що «вийшов з гри», якщо він цілком виходить за межі поля, або гра зупинена суддею.

  Голом називається ситуація, коли м'яч цілком перетнув лінію воріт, розташовану між стійками і під перекладиною, й при цьому команда, що забила гол, не порушила правил.

  Порушення караються штрафним або вільним ударом, попередженням або видаленням гравця.

  Пенальті — вид штрафного удару у футболі, що пробивається з відстані 12 ярдів (приблизно 11 метрів від воріт). Тільки воротар команди, що захищається, може знаходитись між м'ячем і воротами під час пробиття цього удару. Пенальті пробивається під час звичайної гри. Схожі удари також пробиваються під час післяматчевих пенальті для визначення команди, що проходить у наступний раунд змагань у випадку, якщо матч закінчується внічию.

  Вкидання м'яча є одним із способів відновлення гри. Гол, забитий безпосередньо після вкидання, не зараховується. Вкидання призначається у випадку, коли м'яч повністю перетне бокову лінію поля, з місця, де м'яч перетнув лінію на користь команди-суперниці гравця, що останнім торкнувся м'яча.

  Удар від воріт призначається, коли м'яч, останнього разу торкнувшись гравця нападаючої команди, повністю перетнув лінію воріт, і гол не був забитий. Якщо ж м'яч пішов за лінію воріт від гравця команди, що оборонялася, призначається кутовий.

 Кутовий удар є одним з найнебезпечніших стандартних положень. Команди часто відпрацьовують тактику у захисті й нападі при пробитті кутових ударів. Оскільки всі відстані заздалегідь відомі, то грамотно пробитий кутовий удар стає прекрасним шансом забити гол.

  За часів незалежності в Україні організовано національну систему проведення змагань на всіх рівнях, якою опікується Федерація футболу України.

Найбільшими досягненнями України у світі футболу є:

  • Збірна України з футболу дійшла до 1/4 фіналу Кубка світу з футболу 2006;
  • Донецький «Шахтар» здобув трофей Ліги Європи УЄФА — Кубок УЄФА сезону 2008/2009;
  •  Україна здобула право на проведення разом із Польщею чемпіонату Європи з футболу 2012;
  •  Стала учасником Чемпіонату Європи 2016 року в Франції.

  Найсильніші у футболі: збірні Франції, Німеччини, Бразилії, Аргентини, Іспанії та інші; клуби: Барселона, Реал (Мадрид), Манчестер Юнайтед (Англія), Баварія (Мюнхен), Ювентус (Турін), Мілан (Італія), ПСЖ (Франція) та багато інших; в чемпіонаті Україні: Шахтар (Донецьк), Динамо (Київ), Зоря (Луганськ).

  Відомі футболісти: Ліонель Мессі, Кріштіану Роналду, Роналдіньо, Зінедін Зідан та багато інші; українські футболісти: Андрій Шевченко, Сергій Ребров, Андрій П’ятов, Олександр Заваров, Андрій Ярмоленко та інші.

Цікаві факти з історії футболу

  • 3 листопада 1969 у Великобританії відбувся «самий недисциплінований» в історії футболу матч. Команди «Тонгхемского молодіжного клубу» (Суррей) і «Хау-лі» (Хантс) настільки грубо боролися за місцевий кубок, що арбітру довелося покарати всіх 22 гравців, включаючи одного відправленого в госпіталь, і навіть суддю на лінії.
  • Найдовший футбольний матч зіграли 1-3 серпня 1981 два ірландські команди футбольного клубу «Каллінаферсі» у Керрі. Переможець виявився лише через ... 65 годин 1 хвилину.
  • На Британських островах туман - явище звичайне. Але незвичайний випадок, що мав місце в зустрічі двох шотландських команд. Туман згустився настільки, що футболісти довго шукали м'яч, партнерів, суперників. У якийсь момент судді здалося, що на полі забагато футболістів. Першим ділом він підбіг до лавок запасних і побачив, що вони порожні. Арбітр відразу перервав гру. Як виявилося, на полі одночасно знаходилося тридцять гравців.
  • У польському місті Бидгощ відбувся досить цікавий матч, який залучив безліч глядачів. Репортери місцевих газет зустрічалися з командою, повністю укомплектованою представниками однієї сім'ї - синами муляра Осиньський. І хоча 11 хлопців у віці від 15 до 28 років програли, глядачі гаряче вітали «творця» команди.
  • Під час товариської футбольної зустрічі в італійському містечку Асті центрфорвард місцевої команди Маскіо, не потрапивши по м'ячу, копирснув землю. Та так сильно, що серйозно пошкодив собі ногу. Коли досліджували грунт, то виявили скелет, який опинився цінної історичної знахідкою. Маскіо отримав грошову премію і значок «за тягу до археологічних досліджень».
  • Бразильського футбольного захисника Пінейро називали рекордсменом по голах ... у власні ворота. Тільки в одному сезоні він забив у ворота своєї команди 10 голів. Пінейро перевели в напад. У першому матчі «рекордсмен» знову примудрився вразити власні ворота. Коли футболістові виповнилося 25 років, товариші по команді піднесли йому компас, на якому було вигравірувано: «Пам'ятай, противник на тій стороні».
  • У фіналі кубка англійської ліги 2005 року був зафіксований рекорд шуму на стадіоні. Після голу гравця «Ліверпуля» Ріїсе у ворота лондонського «Челсі» мерсисайдського вболівальники зробили крик потужністю 130,7 децибела. Досягнення було занесене в «Книгу Гіннесу». Попередній рекорд складав 128,74 децибела і був встановлений в 2000 році на матчі американського клубу «Денвер Бронкос».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора