A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №2
Жашківської міської ради Черкаської області

І знову про фізичне виховання. Рух - це життя.

Дата: 15.04.2020 11:31
Кількість переглядів: 269

   Дбати про здоров’я – це не тільки вести правильний спосіб життя, а й підтримувати і розвивати свої фізичні можливості. Це повинно стати для кожного законом. Античне прислів’я «У здоровому тілі – здоровий дух» аж ніяк не застаріло.

   Всі ми від природи складені по-різному, різні у нас і можливості. Один рухливий, інший вайлуватий; той на роботі крутиться цілий день, а той сидить, як то кажуть, мов укопаний; є люди, що постійно прагнуть до нової обстановки, а є й такі, яких з дому не виженеш.

   Багато хто віддає перевагу розумовій праці й недооцінює розвиток фізичної сили.  Звичайно, такі люди до певної міри однобокі. Вони не займаються спортом і тим самим недбало ставляться не тільки до свого здоров’я, а й до зовнішності, яка передбачає передусім красиву фігуру, фізичну досконалість. Отже, рух, вправи, спорт сприяють не тільки зміцненню здоров’я, а й поліпшенню і збереженню зовнішнього вигляду. Сидячий спосіб життя стає дедалі поширенішим, і лікарі недаремно застерігають, що він несе з собою багато небажаних наслідків для здоров’я людини. Проте мало лише розуміти це. Добре було б, якби одним з пунктів нашої життєвої програми став активний рух  - фізкультура, спорт, туризм або хоч б максимум ходьби, біг і ранкова зарядка.

    Пам’ятайте:

  • рух здавна властивий організму людини;
  • він природний елемент людського життя
  • рух сприяє гармонійному розвиткові особи;
  • заняття фізкультурою і спортом не тільки корисно впливають на здоров’я, а й збагачують новими друзями, новими незабутніми враженнями;
  • якщо людина недостатньо чи не в міру рухається, це негативно позначається на її здоров’ї, продуктивності праці, моральному самопочутті й зовнішньому вигляді.

   Якщо ми хочемо до плану нашого самовдосконалення включити активний рух, то повинні перед тим зважити всі свої можливості.

   Виконання запланованого слід починати відразу ж і не відступатися від цього ні в якому разі.

   Не треба очікувати, що позитивні наслідки дадуть про себе знати відразу ж – завтра чи післязавтра. Мине якийсь час, перш ніж ми відчуємо, що загалом посвіжішали, поздоровішали, краще спимо і т.д.

   Що для нас найдоступніше, що не вимагає багато часу і спеціального спортивного оснащення? Нам, звичайно, радять ходьбу. Тож не будемо її недооцінювати. Якийсь відрізок дорого на роботу чи з роботи можна проходити пішки і не чекати, приміром, двадцять хвилин на транспорт. За цей час ми б давно дісталися до місця, навіть якщо б і йшли поволі.

   Знайдіть час на прогулянку (рекомендуємо ходити кожного дня щонайменше годину). Можете побігати довкола свого будинку (таких бігунів стає все більше, отож ви не будете білою вороною), поступово збільшуйте навантаження згідно з порадами спеціаліста. Не бігайте там, де багато смороду й пилюки.

   Враховуючи сьогоднішню ситуацію з ймовірним поширенням СOVID-19 та важливістю залишатися вдома, то поки прогулянки можна замінювати виконанням різноманітним фізичних вправ під веселу та драйвову музику.

   Виконання щоденної зарядки – під радіо або за спеціальними посібниками, допоможуть знайти вправи відповідно до ваших потреб і бажання, наприклад, проти втоми ніг, болю в спині, для вироблення стрункості, нарощення м’язів тощо. Дуже добре поплавати, якщо там, де ви мешкаєте, є така можливість. Займайтеся туризмом. Відвідуйте зони здоров’я, долайте маршрути на стежках здатності, якщо вони є в місці вашого проживання і т.д.

Поради щодо занять фізкультурою

  1. Займайтеся вправами і спортом не тільки заради здоров’я, а й задля радості від руху.
  2. Робіть вправи регулярно, урізноманітнюйте їх програму.
  3. Перед вправами зробіть розминку, щоб розслабити м’язи й суглоби.
  4. Починайте з невеликої кількості вправ, поступово збільшуйте її.
  5. Робіть вправи в спортивному костюмі.
  6. Після вправ добре помийтеся, або прийміть душ.
  7. Не займайтеся вправами безпосередньо після їди, своє меню складіть відповідно до вимог правильного харчування.
  8. Не забувайте, що треба вдосталь спати.
  9. Обмежте куріння і вживання алкоголю.
  10.  Не займайтеся вправами, якщо почуваєте себе не зовсім здоровим. При нездужанні викличте лікаря.

   Ці засади, яких необхідно постійно додержуватися, займаючись фізичними вправами.

Нинішній спосіб життя, особливо в містах, несе з собою ряд так званих «цивілізаційних» хвороб. До них, наприклад, належить артроз тазостегнового та колінного суглобів, який у жителів великих міст з’являється, між іншим, як наслідок ходьби по твердому й рівному покриттю бетонованих та асфальтованих тротуарів і площ, тоді як раніше людина ходила чи бігала переважно по звичайній, природній місцевості. При такій нормальній ходьбі постійно міняється твердість ґрунту й кут його нахилу, отже, нога мусить майже з кожним кроком пристосовуватися до нових умов, що підвищує адаптацію нижніх кінцівок та їх опірність проти артрозів.

Цікаві факти про спорт

  • Бокс як вид спорту був узаконений тільки в 1900 році.
  • Згідно із дослідженням, які проводила Detroit Free Press, 68 % професійних хокеїстів втратили на льоду хоча б по одному зубові.
  • Першим в історії олімпійським чемпіоном в 776 р. до н.е. став невідомий кухар з Еліди на ім’я Кореб.
  • Найстаріша людина, яка виграла Олімпійську медаль – Оскар Сван, який зайняв друге місце у змаганнях зі стрільби на Олімпіаді 1920 року в Швеції. Тоді йому було 72 роки.
  • 170 000 000 000 000 000 000 000 000 шляхів для гри у перших десяти ходах  у шахах.
  • Бразилія єдина країна, яка брала участь у всіх чемпіонатах світу з футболу.
  • Американці витрачають щорічно близько 630 мільйонів доларів на м’ячики для гольфу.
  • Після удару професійного волейболіста, м’яч може летіти зі швидкістю до 130 км/год. А за допомогою удару хокеїста шайба може розвинти швидкість до 160 км/год.
  • Найвищий баскетболіст в світі – центровий Мінмін Сун (Китай). Його зріст – 236 см, вага – 152 кг.
  • В 1936 році на відкритті одного з турнірів з настільного тенісу поляк Алекс Енрліх і румун Панет Фаркаш розігрували один м’яч протягом 2 годин 12 хвилин.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора